Acasting logo

Nya sommaräventyr på Saltkråkan

Nya sommaräventyr på Saltkråkan

Nu startar SVT:s nyinspelning av en av Sveriges mest älskade tv-serier, Astrid Lindgrens klassiska sommarberättelse ”Vi på Saltkråkan”. Den nya serien i sex avsnitt utspelar sig i nutid och spelas in i Stockholms skärgård med start i juni. Film Stockholm är stolt samproducent.

Vi får återse de omtyckta karaktärerna Tjorven, hennes trogna hund Båtsman, och den lite klantiga stadsbon Melker Melkersson som hyr det fallfärdiga Snickargården med sin familj. Den nya historien i sex avsnitt är skriven av Karin Arrhenius och regisserad av Fredrik Edfeldt.

Det blir sommaräventyr med förvecklingar, missförstånd och komiska situationer som uppstår mellan öborna och de besökande stadsborna, men också en varm gemenskap som växer fram trots deras olikheter.

Tjorven spelas av nykomlingen Vega Åhman, och Melker av Henrik Norlén (”Tsunami”). Förutom Tjorven och farbror Melker kommer tittarna att möta Pelle (Elton Larsson), som älskar alla djur från Tjorvens hund till den minsta groda, den ständigt närvarande Stina (Lovisa Lindblad) med sin ibland överaktiva fantasi, paret Grankvist (Göran Gillinger och Karin de Frumerie) som driver öns lanthandel, Tjorvens äldre, äventyrliga tonårssystrar (Lisa Varger och Ingrid Andersson Curman) och Pelles tonårsbröder (Sami Fagerström Erfan och Bertil Mancini Block), storasyster Malin (Nora Rios, ”Kalifat”, ”Heartbeats”) med lilla Skrållan, den burduse affärsmannen Vesterman (Philip Zandén, ”Bröllop, begravning och dop”) och Söderman, som i den nya serien är Stinas farmor (Anna Bjelkerud, ”Vår tid är nu”).

Eva Beckman, programdirektör på SVT, uttrycker sin glädje över att inspelningen av nya ”Vi på Saltkråkan” nu har inletts.

  • ”Saltkråkan” har en speciell plats i många människors hjärtan, den representerar den svenska sommaren. Jag är övertygad om att den nyinspelade ”Saltkråkan” kommer att hitta nya generationer av barn som kommer att älska humorn och värmen i denna berättelse, säger Eva Beckman.

  • Nästan exakt sextio år efter att Astrid Lindgrens filmberättelse hade premiär på SVT får vi återvända till Saltkråkan och möta alla klassiska karaktärer igen med hjälp av några av de bästa inom svensk tv idag. Vi är övertygade om att det kommer att bli både ett kärt återseende och något nytt för dagens publik, säger Max Hallén, VD på Astrid Lindgren Aktiebolag.

  • Vi är glada att denna berättelse får möta en ny generation, och det känns viktigt att vi dessutom kan bidra till att inspelningen genomförs i Stockholms skärgård, säger Kristina Colliander, vd för Film Stockholm som är samproducent för ”Vi på Saltkråkan”.

  • Vi är så stolta över att få återskapa Astrid Lindgrens folkkära värld på Saltkråkan och att få fortsätta det samarbete mellan Astrids verk och SF Studios som startade på 60-talet. Med fantastiska kreatörer, skådespelare och team samt uppbackning av våra samproducenter så ser vi fram emot inspelningen i sommar, säger Brita Lundqvist och Jon Nohrstedt, producenter på SF Studios.

  • Jag är så glad över att i vår tid få missionera Astrid Lindgrens progressiva barnperspektiv och hyllning till naturen, konstaterar regissören Fredrik Edfeldt.

  • Att få vara med och förvalta och förnya ”Saltkråkans” fria och underbara universum med alla dess brokiga karaktärer har varit oerhört lustfyllt, tillägger Karin Arrhenius, som skrivit den nya seriens manus.

SF Studios producerar ”Vi på Saltkråkan” i samproduktion med SVT, Film Stockholm och Astrid Lindgren AB. Beta Kids hanterar seriens internationella försäljning. Serien kommer att ha premiär på SVT och SVT Play 2025.


Casting made easy

Bli medlem

© Acasting. All rights reserved.